A Forma-1 legrondább autói (videóval)

ensign Az idei Formula-1-es autók nem a legszebbre sikerültek, de korábban is voltak csúnya autók. Ezeket gyűjtöttem össze.

A 2014-es szabályok miatt arra lehetett számítani, hogy az idei autók nem lesznek szépek és sokféle megoldás várható. Az első bemutatók és képek után ezek be is igazolódtak. A McLaren MP4-29, a Ferrari F14T és a Lotus E22 orra is teljesen más koncepció alapján készült. Egy valami azonban közös bennük: csúnyák.
2012-ben mindenki sírt a lépcsős orrok miatt, idén ezeket lehet, hogy visszasírjuk.
Azonban a Formula-1 története során már található pár igazán érdekes és ronda autó (a cikkben szereplő autók megtekinthetőek lent a videókban):

Williams FW26 (2004) – a rozmár orr
Antonia Terzi tervezte ezt a speciális orrkúp megoldást. A megszokottól eltérőn rögzítették az első szárnyat az orrhoz. A szélcsatornában még remek eredményeket produkált, a pályán azonban már nem. Ezért a csapat a szezon folyamán visszatért egy hagyományos orrkialakításhoz. Végül az aerodinamikai szakembert is elbocsátották. Több idei autó orrkiképzését is ez az autó ihlette.

Ensign N179 (1979) – a létra orr
Az autó orra úgy nézett ki, mintha egy létra lenne. Az autó nem bizonyult sikeresnek és így hosszú életűnek sem.  (Ha a 2012-es autókat lépcsős orrúnak hívták, ennek még inkább lépcsős orra volt) Sokak szerint ez az Forma-1 történetének legrondább autója.

ensign

Fotó: youtube.com-Formula1Insider599

Arrows A22 (2001) – a felső szárny
A 2001-es Monacói Nagydíj szabadedzésén mutatkozott be a felső szárny, amit az orra szereltek fel. Azonban az FIA illegálisnak minősítette, mondván, hogy zavarja a versenyzőt a kilátásban és balesetveszélyes.

Tyrrell 025 (1997) – az X szárnyú
Az autó légbeömlőire szereltek további szárnyakat. Szemből nézve a felfüggesztés átlós lengőkarját és a szárnyat összenézve jön ki az X. Később ezt a megoldást is betiltották.

Tyrrell 012 (1983) – a bumeráng szárny
Egy nagyon innovatív hátsó szárny megoldással állt elő a csapat, ezért az autó inkább hasonlított sci-fi járműre, mint Forma-1-es autóra. Ugyanis a hátsó szárny leginkább egy bumerángra hasonlított. Ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért hamar visszatértek egy hagyományos megoldáshoz.

Videó:

Twitter
RallyFansHu on Twitter
RallyFansHu follows 230 people
rallyfanshu
358
 Photos
704
 Followers
397
 Following
WRC 2018-as naptára megtekinthető a www.rallyfans.hu-n

#rally #toyotayaris #wrc #rallye #toyota #canon #rallyes #yaris #motorsport #rallyracing #toyotanation #canon700d #worldrallycar #rajdpolski #toyotafamily #wrc2017 #canonhun #rallying #toyotamotorsport #canonshot #iloverally #yariswrc #rallypoland #toyotagram #latvala #rajdpolski2017 #rallyfanshu #rallypoland2017Hivatalos: Budapest helyett Eger Rallye
Részletek: www.rallyfans.hu

#rally #mitsubishilancer #egerrally #rallycar #evoix #motorsport #rallye #mitsubishi #rallysport #lancer #mnasz #rallying #mitsubishimotors #triplediamondsociety #ralliart #ilikerally #evonine #ig_rally #eger #lancerevolution #egerrally2016 #lancerevo #rallyphotography #rallyfanshuHétvégén újra szlalom Ácson
Előzetes: www.rallyfans.hu

#szlalom #suzuki #motorsport #becauseracecar #swift #autosport #slalom #suzukiswift #canon #racecar #autoslalom #canon700d #suzukicars #powerslide #canonhun #suzukination #sideways #rallyfanshu #canon_photos
Ezt olvastad már?
Best of BMW 2013 videó
Close