A DTM története

A német túraautó-bajnokság rövid története, valamint videók az adott korszakokról.
1984-ben jött létre a ma DTM-ként ismert bajnokság őse. Az első két évben még Deutsche Produktionswagen-Meisterschaft (német szériaautó-bajnokság) néven futott a bajnokság és utána vette fel a Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (német túraautó-bajnokság) nevet. A bajnokságban A csoportos túraautókkal versenyeztek.
Az első versenyre 1984. 03. 11-én a belgiumi Zolderban került sor. A versenyt Harald Grohs nyerte egy BMW 635 CSi volánjánál. Az első bajnok Volker Strycek lett úgy, hogy a szezon során egyetlen versenyt sem nyert. Egy évvel később a turbó feltöltéses Volvo 240-el Per Stureson hódította el a bajnoki címet. 1991-től már a konstruktőrök számára is írtak ki bajnokságot, ezt először a Mercedes nyerte meg.

1993-tól új technikai szabályok jöttek, az 1-es osztály (Class one). Ezek 2,5 literes motort, ABS-t és egyéb elektronikai segédeszközöket használó szánszálas karosszériájú autók voltak. Ebben az évben az összkerékhajtású Alfa Romeo 155 V6 TI jött, látott és győzött Nicola Larinivel a volánnál.
Az évek során egyre több külföldi verseny lett, ami indokolta egy nemzetközi sorozat létrehozását. Ez lett az ITC (International Touring Car Championship-Nemzetközi Túraautó Bajnokság). 1995-ben még párhuzamosan futott a DTM-mel, ekkor mind a két bajnokságot Bernd Schneider nyerte a Mercedessel. 1996-ban már csak az ITC-t rendezték meg, amit az addigra beérő Opel Calibrával Manuel Reuter nyert. Mivel a csapatok egyre kisebb részhez jutottak a bevételekből (jelentős rész az FIA zsebébe került), valamint a helyszíni és televíziós nézettség is csökkent (az emelkedő jegyárak, ill. jogdíjak miatt). Így az Alfa Romeo és az Opel kiszállása után már csak a Mercedes maradt. Így 1997-ben már nem is írták ki a bajnokságot.

Az újjászületésre 2000-ig kellett várni. Igaz ekkor már Deutsche Tourenwagen Masters néven indult újra a sorozat. Ekkor kétajtós, 4 literes V8-as motorral hajtott csővázas autók indultak. A Mercedes és az Opel gyári csapattal volt jelen, míg az Audi csak az Abt csapat révén (azért nem gyári csapatként mert nem használhatták a védjegyükké vált quattro hajtást). Csak Dunlop gumikat lehet használni, valamint tiltva van az Abs és az egyéb elektronikus segédeszközök (ezek a költségek csökkenését szolgálják). Az újraindult sorozatban a versenyek többsége Németországban van, de vannak külföldi futamok is. 2000-ben Bernd Schneider vihette haza a bajnoknak járó trófeát. 2004-ben az Audi újra beszállt gyári csapattal és Mattias Ekström révén nyertek is. Egy évvel később az Opel kiszállt a sorozatból. A BMW ezidő alatt az ETCC-ben, majd a WTCC-ben versenyzett. 2012-ben szálltak be újra a DTM-be és Bruno Spengler kapásból el is hódította a bajnoki címet.

A jövőben egy újabb mega sorozat lehet a DTM-ből. Ugyanis 2017-től a japán és az amerikai GT bajnokságok szabályait összehangolják az átjárhatóság érdekében.

Twitter
RallyFansHu on Twitter
RallyFansHu follows 230 people
rallyfanshu
357
 Photos
702
 Followers
407
 Following
Hivatalos: Budapest helyett Eger Rallye
Részletek: www.rallyfans.hu

#rally #mitsubishilancer #egerrally #rallycar #evoix #motorsport #rallye #mitsubishi #rallysport #lancer #mnasz #rallying #mitsubishimotors #triplediamondsociety #ralliart #ilikerally #evonine #ig_rally #eger #lancerevolution #egerrally2016 #lancerevo #rallyphotography #rallyfanshuHétvégén újra szlalom Ácson
Előzetes: www.rallyfans.hu

#szlalom #suzuki #motorsport #becauseracecar #swift #autosport #slalom #suzukiswift #canon #racecar #autoslalom #canon700d #suzukicars #powerslide #canonhun #suzukination #sideways #rallyfanshu #canon_photosOktóber 7-8. MARB Bajna-Lábatlan

#rallye #lada #motorsport #rally #ba3 #mnasz #rallysprint #vfts #bajna #rallycar #ladaracing #rallysport #vaz #rallying #ladavfts #kordaracing #rallypassion #ladasport #rallylife #autovaz #rallyfanshu
Ezt olvastad már?
Szoros VW csata a Német Rallyn

Close