A DTM története

A német túraautó-bajnokság rövid története, valamint videók az adott korszakokról.
1984-ben jött létre a ma DTM-ként ismert bajnokság őse. Az első két évben még Deutsche Produktionswagen-Meisterschaft (német szériaautó-bajnokság) néven futott a bajnokság és utána vette fel a Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (német túraautó-bajnokság) nevet. A bajnokságban A csoportos túraautókkal versenyeztek.
Az első versenyre 1984. 03. 11-én a belgiumi Zolderban került sor. A versenyt Harald Grohs nyerte egy BMW 635 CSi volánjánál. Az első bajnok Volker Strycek lett úgy, hogy a szezon során egyetlen versenyt sem nyert. Egy évvel később a turbó feltöltéses Volvo 240-el Per Stureson hódította el a bajnoki címet. 1991-től már a konstruktőrök számára is írtak ki bajnokságot, ezt először a Mercedes nyerte meg.

1993-tól új technikai szabályok jöttek, az 1-es osztály (Class one). Ezek 2,5 literes motort, ABS-t és egyéb elektronikai segédeszközöket használó szánszálas karosszériájú autók voltak. Ebben az évben az összkerékhajtású Alfa Romeo 155 V6 TI jött, látott és győzött Nicola Larinivel a volánnál.
Az évek során egyre több külföldi verseny lett, ami indokolta egy nemzetközi sorozat létrehozását. Ez lett az ITC (International Touring Car Championship-Nemzetközi Túraautó Bajnokság). 1995-ben még párhuzamosan futott a DTM-mel, ekkor mind a két bajnokságot Bernd Schneider nyerte a Mercedessel. 1996-ban már csak az ITC-t rendezték meg, amit az addigra beérő Opel Calibrával Manuel Reuter nyert. Mivel a csapatok egyre kisebb részhez jutottak a bevételekből (jelentős rész az FIA zsebébe került), valamint a helyszíni és televíziós nézettség is csökkent (az emelkedő jegyárak, ill. jogdíjak miatt). Így az Alfa Romeo és az Opel kiszállása után már csak a Mercedes maradt. Így 1997-ben már nem is írták ki a bajnokságot.

Az újjászületésre 2000-ig kellett várni. Igaz ekkor már Deutsche Tourenwagen Masters néven indult újra a sorozat. Ekkor kétajtós, 4 literes V8-as motorral hajtott csővázas autók indultak. A Mercedes és az Opel gyári csapattal volt jelen, míg az Audi csak az Abt csapat révén (azért nem gyári csapatként mert nem használhatták a védjegyükké vált quattro hajtást). Csak Dunlop gumikat lehet használni, valamint tiltva van az Abs és az egyéb elektronikus segédeszközök (ezek a költségek csökkenését szolgálják). Az újraindult sorozatban a versenyek többsége Németországban van, de vannak külföldi futamok is. 2000-ben Bernd Schneider vihette haza a bajnoknak járó trófeát. 2004-ben az Audi újra beszállt gyári csapattal és Mattias Ekström révén nyertek is. Egy évvel később az Opel kiszállt a sorozatból. A BMW ezidő alatt az ETCC-ben, majd a WTCC-ben versenyzett. 2012-ben szálltak be újra a DTM-be és Bruno Spengler kapásból el is hódította a bajnoki címet.

A jövőben egy újabb mega sorozat lehet a DTM-ből. Ugyanis 2017-től a japán és az amerikai GT bajnokságok szabályait összehangolják az átjárhatóság érdekében.

Twitter
RallyFansHu on Twitter
RallyFansHu follows 232 people
rallyfanshu
308
 Photos
669
 Followers
402
 Following
Riverside Baja 2017
További képek:
www.rallyfans.hu

#rallyraid #bmw #motorsport #offroad #bmwgram #autosport #tamron70300 #crosscountryrally #canonphotos #bmw❤️ #tereprali #mnasz #motorsportphotography #bmwfan #rallyfanshu #tereprally #bmwmotorsport #carswithoutlimits #bmwracing #4x4 #bmwracecarISEUM Rallye 2017
További képek:
www.rallyfans.hu

#rallye #skodafabia #iseumrally #rally #skoda #canon700d #rallycar #fabia #motorsport #rallysport #skodafabiar5 #mnasz #rallycar #skodamotorsport #canon #rallylife #fabiar5 #szombathelyrally #rallying #skodagram #canoneos #rallypassion #skodafan #canonphoto #rallyfanshuISEUM Rallye előzetes a www.rallyfans.hu-n!

#rallye #vwpolo #szombathelyrally #rally #vw #motorsport #rallysport #volkswagen #mnasz #rallycar #vw❤️ #s1600 #rallypassion #vwmotorsport #rallylife #vwgram #rallying #vwfamily #rallyfanshu #vwnation
Ezt olvastad már?
Szoros VW csata a Német Rallyn

Close