18 évesen a Monte Carlo Rally dobogóján

Az ifjú norvég repülőrajtot vett a JWRC-ben. Ő lesz Petter Solberg és Andreas Mikkelsen utódja?

Ole Christian Veiby neve valószínűleg a többségnek ismeretlen. Pedig jobb lesz, ha megjegyezzük a 18 éves tehetség nevét, aki idén a JWRC küzdelmeiben indul.
A Monte Carlo Rallyn kapásból a dobogó harmadik fokára állhatott. A verseny után érthetően boldog volt: Ez életem legjobb pillanata”.

Rengeteg embert meglepett ezzel az eredménnyel. Még szülővárosában, Kongsvingerben is. Senki nem számított rá, hogy a sokkal tapasztaltabb versenyzőkkel küzdeni tud a világ egyik legnehezebb versenyén. “Ez egy nagyon különleges élmény volt és nem tudom semmi mással összehasonlítani.”-kezdte Ole Christian Veiby. “Néha nagyon csúszott. Örülök, hogy végig koncentrálni tudtam.”

Az első napi éjszakai gyorsok után az 5. helyen álltak navigátorával, Anders Jaegerrel. Másnap mentek első-második időket is. “Jó ritmus találtunk, ami kényelmes volt a változó körülmények között is. A 6. gyorsaságin mi voltunk a leggyorsabb páros a JWRC-ben, így megízlelhettük milyen szakaszt nyerni. Ez volt életünk első JWRC-s szakaszgyőzelme.”

Péntek este már a második helyen álltak a juniorok között. “A Monte Carlo Rally igazán különleges verseny.”-folytatta Ole Christian Veiby. “Amikor a szakaszon vannak száraz aszfaltos, nedves aszfaltos és havas-jeges részek gyorsan megfordulhatnak a dolgok. Tudtam, ha sikerül az úton maradnunk meglehet a jó eredmény.” Ami a 10. szakaszon majdnem nem sikerült. “Egy jeges részen megcsúszott a Citroen DS3 R3T a slick gumikon és majdnem nem sikerült megfognom. Ezután egy kicsit vissza vettem.”

A zárónap előtt még mindig a második helyen álltak, de csak 10,7 mp volt az előnyük a harmadik helyezetthez képest. “Nem az volt a fő célom, hogy meglegyen a második hely, hanem a célba érés. Ez még csak a második aszfalt versenyem volt, így büszke vagyok a harmadik helyemre. Ha korábban valaki azt mondta volna, hogy dobogóra állok a Monten, nem hitem volna el.”

Ole Christian Veiby 14 évesen kezdett gokartozni. 2011-ben a 125 ccm-esek között bajnok lett. Egy évvel később már a 250-esek között lett második. 2013-ban már kipróbálta magát a rallyban és a Skandináv Porsche Carrera Cup-ban is. Utóbbiban 2 dobogót szerzett a 16 verseny során és végül hetedik lett. Tavaly az FIA Ralikrossz-világbajnokság két versenyén is indult. Ezenkívül bemutatkozott a rally világbajnokságon. A Spanyol Rally volt az első versenye, amit motor gondok miatt fel kellett adnia. Walesben már a kategória 5. helyén végzett. Három hazai rallyn is indult, ahol kategóriájában kétszer lett első és egyszer második.

Twitter
RallyFansHu on Twitter
RallyFansHu follows 230 people
rallyfanshu
358
 Photos
704
 Followers
396
 Following
WRC 2018-as naptára megtekinthető a www.rallyfans.hu-n

#rally #toyotayaris #wrc #rallye #toyota #canon #rallyes #yaris #motorsport #rallyracing #toyotanation #canon700d #worldrallycar #rajdpolski #toyotafamily #wrc2017 #canonhun #rallying #toyotamotorsport #canonshot #iloverally #yariswrc #rallypoland #toyotagram #latvala #rajdpolski2017 #rallyfanshu #rallypoland2017Hivatalos: Budapest helyett Eger Rallye
Részletek: www.rallyfans.hu

#rally #mitsubishilancer #egerrally #rallycar #evoix #motorsport #rallye #mitsubishi #rallysport #lancer #mnasz #rallying #mitsubishimotors #triplediamondsociety #ralliart #ilikerally #evonine #ig_rally #eger #lancerevolution #egerrally2016 #lancerevo #rallyphotography #rallyfanshuHétvégén újra szlalom Ácson
Előzetes: www.rallyfans.hu

#szlalom #suzuki #motorsport #becauseracecar #swift #autosport #slalom #suzukiswift #canon #racecar #autoslalom #canon700d #suzukicars #powerslide #canonhun #suzukination #sideways #rallyfanshu #canon_photos
Ezt olvastad már?
Ogier nyerte a Monte Carlo Rallyt

Close